Συνέντευξη με την πρόεδρο του ΦΣ ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ:Οι αγωνίες των φοιτητών μπορούν να μετατραπούν σε συλλογική οργάνωση
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την απορρόφηση των ΑΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Φιλαρέτη Αρκουδοχωρίτου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σπουδές των φοιτητών και την ίδρυση νέων φοιτητικών συλλόγων.
-- Φέτος συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη λειτουργία του ΔΙΠΑΕ με την απορρόφηση των πρώην ΑΤΕΙ. Οι φοιτητές βλέπετε στην πράξη αναβάθμιση των σπουδών σας;
-- Η πανεπιστημιοποίηση των πρώην ΤΕΙ και η μετατροπή τους σε ΔΙΠΑΕ δεν έφεραν την πολυπόθητη αναβάθμιση για τους φοιτητές. Τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο ίδρυμα συνέχισαν να υπάρχουν και πολλά γιγαντώθηκαν. Τέτοια είναι από τα πιο απλά, όπως το ότι το ίδρυμα έχει τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υποδομές (αίθουσες, αμφιθέατρα), σε εργαστηριακό εξοπλισμό, σε προσωπικό καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το μόνιμο προσωπικό αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται αν κριθεί ότι είναι απαραίτητοι. Με αφορμή την πανεπιστημιοποίηση, μια από τις πιο τραγικές αλλαγές ήταν η συγχώνευση και το κλείσιμο τμημάτων, με τη ...λογική ότι δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές και καθηγητές για να μείνουν ανοιχτά, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τμήματα «Φρανκεστάιν», για παράδειγμα συγχωνεύτηκε η Αισθητική με το Τμήμα Διατροφολογίας!
Ακόμα και τμήματα που είναι αναγκαία για τη βιομηχανική παραγωγή τα συγχώνευσαν για να γλιτώσουν περιττά γι' αυτούς «κόστη», όπως την Πληροφορική με την Ηλεκτρονική. Ο απόφοιτος πλέον θα βγαίνει με ένα «υβριδικό» πτυχίο, μη ξέροντας τελικά τι θα κάνει όταν βγει στην αναζήτηση εργασίας και σίγουρα θα κυνηγάει πιστοποιήσεις και δεξιότητες προκειμένου να εξειδικευτεί πάνω στο αντικείμενο. Οσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, έχουν καταργηθεί πολλά μαθήματα, κυρίως εργαστήρια, απαραίτητα για την ολόπλευρη γνώση του εκάστοτε αντικειμένου. Η πρακτική άσκηση μειώθηκε από 6 μήνες σε 4 για πολλά τμήματα, όπως στη Φυσικοθεραπεία. Μειώνουν την πρακτική άσκηση λόγω υποχρηματοδότησης, ενώ είναι απαραίτητες η επαφή με την παραγωγή, η τριβή με το αντικείμενο στην εφαρμογή του, η παρακολούθηση των θεωρητικών σπουδών στην πράξη, όπου και επαληθεύονται οι επιστημονικές θεωρίες. Η όλη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ δεν έλυσε τα μεγάλα προβλήματα στις σπουδές μας και οι φοιτητές πλέον το αντιλαμβάνονται.
-- Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης;
-- Φέτος οι φοιτητές παρακολουθούμε με φυσική παρουσία τα μαθήματα. Ωστόσο από την έναρξη της χρονιάς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν τριτοκοσμικές: Οι φοιτητές να κάθονται όρθιοι μέσα στις αίθουσες στριμωγμένοι, οι υπόλοιποι που δεν χωρούσαν να κάθονται έξω στον διάδρομο μπας και πάρει κάτι το αυτί τους. Αίθουσες χωρίς συντήρηση, παντελής έλλειψη καθαριότητας. Πολλά μαθήματα να μη γίνονται λόγω έλλειψης καθηγητών. Στην εξεταστική μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν σε φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής να φέρουν μαζί τους ταμπλό προκειμένου να γράψουν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά τραπεζάκια στις αίθουσες! Συγκεκριμένα, στη Σχολή Υγείας υπήρξε πρόβλημα με τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί εργαστηριακοί καθηγητές και οι ελάχιστοι που υπάρχουν είναι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να κυνηγάμε το προσωπικό μπας και μάθουμε κάτι. Στα εργαστήρια της Πληροφορικής και των Μηχανικών υπάρχει λίστα αναμονής καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και καθηγητές ώστε να παρακολουθούν κανονικά όλοι οι φοιτητές στην ώρα τους!
-- Τι μπορούν να κάνουν οι φοιτητές για όλα αυτά, δεδομένου ότι στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι σύλλογοι των φοιτητών δεν λειτουργούσαν και στα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν δεν υπήρχαν φοιτητικοί σύλλογοι;
-- Πριν από την πανεπιστημιοποίηση, με ευθύνη της κυβέρνησης και τη χρόνια δράση της παράταξής της στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ λειτουργούσαν σύλλογοι - «φαντάσματα», πλήρως εκφυλισμένοι και απομακρυσμένοι από τους φοιτητές και τις ανησυχίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 15 χρόνια καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο πρώην ΤΕΙ, αφού γίνεται εκτεταμένη νοθεία από τη ΔΑΠ. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με την προσπάθεια δημιουργίας Ενιαίου Συλλόγου από τη ΔΑΠ, απόρροια της μετατροπής του πρώην ΤΕΙ σε ΔΙΠΑΕ, που περιλάμβανε Τμήματα από τη Θεσσαλονίκη έως και το Διδυμότειχο! Οπως είναι λογικό, ένας τέτοιος «σύλλογος» πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού θα συμπεριλάμβανε περίπου 16.000 φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία συλλογική διαδικασία! Τα μέλη της ΚΝΕ, πολλοί άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια! Πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση νέων συλλόγων ξεκινώντας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), προκειμένου να δυναμώσουμε τη συζήτηση γύρω από σοβαρά και χρόνια προβλήματα φοίτησης, τον σχεδιασμό της δράσης μας, τη συλλογική διεκδίκηση, να βρουν τρόπο έκφρασης και απάντησης οι ανησυχίες και τα προβλήματα των συμφοιτητών μας. Από την αρχή κιόλας, η δράση μας αγκαλιάστηκε από δεκάδες φοιτητές, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του Συλλόγου.
Ελπιδοφόρες διεργασίες συλλογικής οργάνωσης
Αρχικά προχωρήσαμε στη σύσταση πρωτοβουλίας ίδρυσης Συλλόγου. Μέσα στις συνθήκες της καραντίνας, η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής μέσα από εκδηλώσεις που άγγιζαν το επιστημονικό αντικείμενο των φοιτητών αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα και έξω από τη σχολή κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και επιβεβαίωσαν την ανάγκη ζωντανών συλλογικών φορέων. Στην ιδρυτική Συνέλευση εγκρίναμε το καταστατικό του Συλλόγου μας, εκλέξαμε προσωρινή διοίκηση και προχωρήσαμε τις σχετικές νομικές διαδικασίες για την αναγνώριση του Συλλόγου. Σήμερα έχει προχωρήσει η ίδρυση Συλλόγων φοιτητών τόσο στη Σχολή Υγείας όσο και στο Τμήμα Τροφίμων. Η θετική πείρα δείχνει τον δρόμο που πρέπει να γενικευτεί το επόμενο διάστημα για να ιδρυθούν φοιτητικοί σύλλογοι όπου δεν υπάρχουν και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα τους στα χέρια τους οι φοιτητές. Ηδη αντίστοιχη πρωτοβουλία εξελίσσεται στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη και σε τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Ολα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα, αφού δείχνουν ότι η αγωνία των φοιτητών για τις σπουδές τους και για τα συσσωρευμένα προβλήματα, ειδικά των νέων από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που έχουν μπει από νωρίς στο μεροκάματο, όπως είναι η πλειοψηφία των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ, μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη και οργάνωση!
-- Φέτος θα πραγματοποιηθούν εκλογές για τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων, τρία χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές, λόγω της πανδημίας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τους νέους φοιτητικούς συλλόγους στο ΔΙΠΑΕ;
-- Ο στόχος μας είναι να συμμετάσχει σε αυτές η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, να γίνουν γνωστοί οι νέοι σύλλογοι σε όλους, να είναι ένα ακόμα βήμα μέσα στη συνολική μάχη που δίνουμε για την κατοχύρωση και αναγνώρισή τους. Να ξέρει ο κάθε φοιτητής ποιος είναι ο σύλλογός του, ότι σε αυτόν μπορεί να στηριχτεί, να απευθυνθεί για ό,τι τον προβληματίζει, μέσα από αυτόν να παλέψει με τους συμφοιτητές του. Είναι σημαντικό, επίσης, δεδομένου ότι οι φοιτητές του πρώτου, δεύτερου και τρίτου έτους δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ ξανά σε φοιτητικές εκλογές, να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στις εκλογές όσο και στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής». Θέλουμε να τραβήξουμε νέες δυνάμεις στον αγώνα, να γίνει ένα σαφές βήμα βελτίωσης του συσχετισμού στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας. Να είναι εκατοντάδες όσοι θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής», εκλέγοντας αγωνιστικά Διοικητικά Συμβούλια.